5 Ting, du skal huske på

Fragt fra Canada

Fragt fra Canada er ikke kompliceret, så længe man er opmærksom på nogle få praktiske detaljer. Her kan du læse om de faldgruber importører oftest støder på, når de skal have varer fragtet hjem fra Canada. Du får et par gode råd til og løsninger på, hvordan du kan spare både penge og tid på din import fra Canada.

1. Husk importregistrering ved fragt fra Canada

Hvis du skal importere varer fra Canada med henblik på videresalg, skal din virksomhed være registreret som importør hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Hvis ikke den er registreret, bliver dit gods tilbageholdt af SKAT indtil det er sket. I værste fald bliver dit gods returneret til leverandøren – for din regning – efter 14 dage fra godset er ankommet til Danmark.

På virk.dk under ”Ændre virksomhed” kan du importregistrere din virksomhed på et øjeblik. Se hvordan i denne video om importregistrering. Importregistrerer du virksomheden inden du køber fragten fra Canada, minimerer du risikoen for ekstraomkostninger for opbevaring i Danmark, når godset ankommer til landet.

Fragt til Canada

Canadisk moms

I Canada angives priserne normalt uden moms (med få undtagelser som fx benzin). Momsen varierer fra provins til provins (hvad en stat kaldes i Canada) og ligger ca. mellem 5% og 15%. I grove træk findes der 3 former for moms i Canada. En Statslig, en lokal og en kombination. Det varierer igen fra provins til provins præcis hvad det samlede momsbeløb bliver – detaljerne for enkelte delstater kan findes på f.eks. Wikipedia. Hvis du har brug for at beregne momsbeløb fra specifikke provinser i Canada kan du med fordel besøge denne side: Canada Tax Calculator.

Transport fra Canada

Er din fragt fra Canada til erhverv, skal du sikre dig, at din leverandør ikke fakturerer dig moms. Har du først betalt Canadisk moms, kan du som udgangspunkt ikke få den refunderet – heller ikke ved køb til erhverv.

2. Toldregler ved fragt fra Canada

Når der importeres til erhverv dikterer toldreglerne, at importen altid skal deklareres – uanset værdi. Beløbet beregnes som varens værdi oplyst på handelsfakturaen tillagt den totale fragtomkostning til første EU-grænse og eventuel transportforsikring. Er prisen for fragten fra Canada ikke oplyst separat kan SKAT estimere en værdi, som tillægges den samlede toldværdi. Hvis du køber varer i Canada hvor den Canadiske leverandør betaler for fragten, også kendt som CFR, CIF eller DAP betingelser, skal du sørge for, at fragtprisen er skrevet separat på fakturaen. Hvis den ikke er det, risikerer du, at SKAT vurderer prisen på fragten til den endelige toldberegning, og så kommer du  i praksis til at betale told for fragten to gange.

Toldsatsen finder speditøren ud fra varebeskrivelsen på pakkelisten eller handelsfakturaen. Først bestemmes HS-koden, hvorefter toldsatsen findes i SKATs systemer. Du kan selv finde toldkoder og toldsatser i SKATs værktøjer eVITA og TARIC.

Fragt fra Toronto
Når der importeres privat skal der betales dansk moms og varen skal deklareres, når værdien overstiger DKK 80. Reglen er, at der skal betales told ved en værdi over DKK 1.150. Når man beregner, hvor meget der er købt for, regnes fragten ikke med.

Da Canada ikke er en del af EU, kan det være en god idé, når man bestiller et parti varer, først at kontakte SKAT for at finde ud af, om den specifikke vare er belagt med restriktioner, eller der er andre hindringer i toldreglerne. Varer med restriktioner kan f.eks. være spiritus og tobak. Langt de fleste varer er der dog ingen problemer med.

3. Valg af fragtform fra Canada til Danmark

Når du skal fragte gods fra Canada til Danmark kan du benytte sø- eller luftfragt. De primære overvejelser er, hvor lang tid der er til rådighed til transporten, godsets størrelse og vægt og hvor stor miljøbelastning du har lyst til at acceptere. Søfragt fra Canada tager ca. imellem 3-6 uger, afhængig af hvor i Canada godset skal sejles fra.

Fra østkysten kan du regne med 3-4 uger, og fra vestkysten 4-6 uger. Derudover skal godset fragtes fra din leverandør til havnen, hvilket kan tage fra en enkelt dag op til en uge, hvis det skal på tværs af landet med godstog. Når godset ankommer til Danmark med søfragt, kan det typisk leveres til dig indenfor et par dage.

Canada priser

Luftfragt fra Canada tager fra ca. 2-3 dage for de hurtigste og mest dyre løsninger, og op til 10-12 dage for de mere økonomiske. Luftfragt kan typisk opdeles i standard luftfragt, som er med et flyselskab, og kurerservices, som er med dedikerede fragtfly opereret af kurerfirmaer, såsom FedEx, UPS og DHL.

Størrelsen og vægten af din fragt er meget afgørende for, hvilken fragtform, der er mest økonomisk

Er din aftale med din leverandør i Canada, at du skal stå for fragten helt fra leverandørens adresse, vil luftfragt ofte være den billigste løsning for forsendelser op til 2 kubikmeter eller 300kg. Skal du kun stå for transporten fra den nærmeste havn eller lufthavn, så er grænsen ca. 1 kubikmeter, eller 150kg.

Søfragt er fordelagtigt at transportere som stykgods, hvis forsendelsen er mindre en 15 kubikmeter. Dette betyder i praksis, at du deler en container med andre importører. Overstiger forsendelsen 15 kubikmeter, vil det bedre kunne betale sig at bestille en fuld container. Vægten er mindre relevant for søfragt, idet vægtbegrænsningen på skibe er meget højere end på fly.

Canada shipping priser

Miljøet påvirkes vidt forskelligt af de forskellige fragtformer. Læs mere om miljøbelastningen ved forskellige fragtformer her.

4. Priser på fragt fra Canada

Canada er et stort land (faktisk et af verdens største) og indlandstransport med tog og lastbil er relativt dyrt. Det har derfor stor indflydelse på fragtprisen fra Canada, om du skal stå for fragten fra leverandørens adresse, eller blot fra nærmeste havn eller lufthavn. Har I aftalt sidstnævnte, skal du dog være opmærksom på, at dette sagtens kan være fra et pakhus, som er mange hundrede kilometer inde i landet. Eksempelvis kan man handle på vilkår der hedder ’FOB Edmonton, Alberta’ selvom Edmonton ligger 1.200 km fra Vancouver, som er den nærmeste havn. I dette tilfælde vil du skulle betale for omkostningerne fra Edmonton til Vancouver og derfra videre til Danmark.

Vi har nedenfor samlet en række eksempler på fragtpriser fra USA til Danmark med forskellige transportformer og transittider. Priser og transittider skal udelukkende betragtes som indikationer, idet priserne konstant varierer med bl.a. oliepriser og valutakurser.

Montreal – Odense
3 pakker / 0,45 m3 / 52kg
33 dage med søfragt, dør-til-dør
DKK 2.262

Toronto – København
1 pakke / 0,1 m3 / 20kg
5 dage med kurér (luftfragt), dør-til-dør
DKK 1.786

Ottowa – Kolding
2 paller / 1,8 m3 / 240kg
30 dage med søfragt, havn-til-dør
DKK 3.560

5. Pakker fra Canada

Indenfor kurértransport er der enormt stor forskel på listepriser og priser under storkundeaftaler. Har du forsendelser fra Canada, som du ønsker sendt med kurér for at opnå en kort transittid, og har du ikke selv en storkundeaftale, så prøv at kontakte en speditør, eller søg og bestil transporten her på siden i stedet for at handle direkte med kurérfirmaet. Dermed opnår du rabatten fra en storkundeaftale og får det samme hurtige fragtprodukt.

Canada shipping

Fragt fra Canada med Transporteca

Vælger du at søge og bestille din fragt fra Canada på Transporteca, vil du finde gode priser fra de bedste speditører på netop denne rute. Vi arbejder således udelukkende sammen med speditører som vi ved kan løse opgaven og som har stærke transportprodukter fra netop Canada. Du kan få priser og services på både søfragt og luftfragt her på portalen, og bestiller du online, får du automatisk prisgaranti med, så du er sikret imod uforudsete udgifter. Vi giver altid kun en all-in pris, fordi vi mener, der skal være gennemsigtighed på markedet.