Quick guide

FCL eller LCL?

Indenfor containeriseret søfragt er der to måder at afskibe sin last på. Enten som en hel container, også kendt som Full Container Load (FCL), eller som stykgods, også kendt som Less than Container Load (LCL). Dimensionerne og vægten af din forsendelse er udgangspunktet for, hvilken af disse to løsninger, der er bedst for dig.

Full Container Load (FCL)

En hel container (Full Container Load – FCL) betyder, at en kunde bestiller en eller flere hele containere til afskibning af sit gods. Idet den mindste standard container måler 589cm x 235cm x 239cm (længde x bredde x højde) og den maksimale vægt, den kan indeholde, er 28 tons, vil det bedre kunne betale sig at sende sin forsendelse som stykgods (LCL), hvis den er væsentlig mindre end 33 kubikmeter og 28 tons.

LCL stykgods

Less than Container Load (LCL)

LCL – Stykgods (Less than Container Load – LCL), er en service tilbudt af speditører, der giver kunder mulighed for at bestille en del af en container. Fordi speditøren har mange kunder med tilsvarende transportbehov indenfor en specifik handelsrute, kan han tilbyde at samle disse forsendelser i én delt container. Dermed bliver transportomkostningerne fordelt imellem alle de kunder, som har last i containeren, og den enkelte kunde betaler således kun for den plads de bruger.

For eksempel, forestil dig en handelsrute hvor fragtraten er $ 3.000 for en container, og hvor stykgodsraten er $ 95 per kubikmeter. En afskiber med 10 kubikmeter last som vejer 5.000 kilogram har så følgende muligheder:

Betale $ 3.000 for at sende lasten i en hel container (Full Container Load – FCL)
Betale $ 950 for at sende lasten som stykgods (Less than Container Load – LCL)