Lynguide til Incoterms

FOB handelsbetingelser forklaret

Incoterms er udviklet til at præcisere, hvem der er ansvarlig for de opgaver, omkostninger og risici forbundet med international handel. I denne lynguide fokuserer vi på FOB handelsbetingelser og forklarer, hvad de betyder for dig som importør.

Inden for international handel findes en række anerkendte internationale handelsbetingelser, også kaldet Incoterms. På grund af disse 11 Incoterms, er det altid fuldstændig klart for både sælger og køber, hvem der er ansvarlig for at betale hvilket af de syv skridt i transportprocessen – uanset hvilken del af verden, du handler med.

FOB eller ‘Free on Board’ er en af disse internationale handelsbetingelser, som definerer præcis, hvornår omkostninger, ejerskab og risiko overgår fra sælger til køber. For FOB gælder det, at disse forpligtelser skifter fra sælger til køber på det tidspunkt, hvor produktet lastes ombord på skibet, flyet eller toget i havnen, lufthavnen eller terminalen i afsenderlandet som aftalt i kontrakten mellem sælger og køber.

FOB Lynguide

I denne video forklarer Transportecas grundlægger og CEO, Morten Lærkholm, hvad det vil sige at handle på FOB handelsbetingelser.

I praksis betyder det, at når du vælger FOB handelsbetingelser på Transporteca, inkluderer prisen alt fra havnen/lufthavnen/terminalen i afsenderlandet frem til den anførte leveringsadresse i Danmark, herunder alle transportomkostninger og import toldbehandling i Danmark.

Således er det din leverandørs ansvar at sørge for de lokale omkostning i afsenderlander, herunder transport til havnen, lageromkostninger og eksport toldbehandling. Desværre oplever vi lidt for ofte, at leverandører nægter at betale deres del af transporten, men stå fast og husk på, at jeres FOB-aftale dikterer hvem, der er ansvarlig for hvad – uanset hvor modstræbende din leverandør er.

Når du lægger udgifterne fra din leverandør sammen med transportomkostningerne til Transporteca, får du den totale omkostning for din import.

For mere information om de mest benyttede handelsbetingelser, kan du med fordel læse vores artikel om Incoterms. Du er også meget velkommen til at kontakte os på mail, chat eller telefon, hvis der er andet vi kan hjælpe med.