5 Gode Råd, Du Skal Kende

Pakketransport

Send pakker til udlandet billigt og effektivt med denne pakkeguide. Den samler de vigtigste overvejelser, du skal gøre dig, inden du køber pakketransport. Læs hvordan du sparer penge ved at bruge de bedste aftaler, hvilke pakkefirmaer du skal benytte til hvilke services, og hvem der skal udstede hvilke dokumenter.

1. Hvad er pakketransport?

Hvorvidt du har brug for pakketransport, post eller en decideret godstransport afhænger af de varer, du skal have sendt. Pakketransport er kendetegnet ved at kunne tage standard pakkeforsendelser indenfor specifikke dimensioner og vægt.

Skal du for eksempel sende pakker til udlandet og vælger at bruge en kurerservice fra UPS til transporten, så skal pakkerne igennem et distributionsnetværk, som ikke kan håndtere pakker på over 68kg, og hvor den længste side ikke må overstige 270cm.

2. Hvilket transportfirma skal jeg vælge?

Forskellige transportfirmaer har forskellige styrker, som kan gavne dig, alt afhængig af, hvilken pakketransport du har behov for. Grundlæggende er der 5 kategorier af transportfirmaer for pakker:

Globale kurerselskaber, f.eks. UPS, FedEx, DHL, TNT
Postvæsen, f.eks. Post Danmark og PostNord
Regionale kurerselskaber, f.eks. GLS, Bring, 3×34
Lokale vognmænd
Uorganiseret pakketransport

De globale kurerselskaber har et enormt effektivt netværk, som dækker det meste af verden, og som standard tilbyder mulighed for at tracke dine pakker. Organisationerne er store, og arbejdsgangen er ofte standardiseret og automatiseret, hvilket begrænser fleksibiliteten. Skal du sende pakker til udlandet er disse selskaber ofte at foretrække, da deres services altid indeholder både transporten fra dør-til-dør samt ud- og indfortoldning.

Pakketransport til og fra danmark

Postvæsenet er som udgangspunkt lokalt, men har et stærkt netværk af postvæsener over hele verden. De vil normalt kunne levere en fornuftig verdensdækkende service indenfor 5-10 dage, men tilbyder kun tracking af dine forsendelser imod merbetaling, og vil normalt kræve, at du selv indleverer dine pakker til et postcenter.

Regionale kurerselskaber har typisk et eller flere pakhuse i Danmark og eventuelt nabolandene. De arbejder med en kombination af egne biler og partnere, og tilbyder ligeledes at sende dine pakker globalt, hvor de dog typisk benytter sig af andre globale kurerselskaber.

Lokale vognmænd har en enkelt bil eller en flåde af varevogne eller lastbiler, som de planlægger ruterne for afhængig af, hvor de får bestillinger. Du skal typisk forvente, at vognmanden udelukkende står for selve transporten, og i begrænset omfang kan hjælpe med dokumenter og f.eks. fortoldning. Den lokale vognmand er ofte mere fleksibel end de større selskaber og kan således ofte tilpasse afhentnings- og leveringstidspunkter efter dine behov.

Pakketransport man with a van

Den uorganiserede pakketransport finder du igennem diverse portaler. Dette er typisk private eller enkeltmandsvirksomheder, som tilbyder deres transportkapacitet på ruter, hvor de alligevel skal køre. Benytter du uorganiseret transport skal du være opmærksom på, at hvis dine pakker ikke kommer frem eller bliver beskadiget, kan det være enormt svært at få erstatning.

3. Transportservices når du sender pakker til udlandet

Når du sender pakker til udlandet med et kurerselskab, kan du normalt vælge imellem forskellige transporthastigheder. Selskaberne tilbyder som minimum et hurtigt produkt, hvor dine pakker kan være fremme i løbet af nogle få dage, og et langsommere og mere økonomisk produkt, hvor dine pakker leveres indenfor 7-10 dage.

Speditøransvar

Pakkerne bliver sendt i samme transportnetværk for hurtige og langsomme services, forskellen er blot, at med den hurtige service får pakken et prioritetsflag i systemet. Dette virker i praksis ligesom ”Priority”-mærkaten, som flyselskaber bruger på bagage for business class passagerer. Det vil sige, pakkerne altid kommer med den første afgang, og bliver håndteret først ved sortering og udbringning.

4. Find den bedste pris for pakketransport

Med især kurerselskaber kan der være stor forskel på listepriser og forhandlede priser. Hvis du har mindre end 100 forsendelser per år, så kan det ofte ikke betale sig selv at forhandle priserne.

I stedet for at betale listepriser, vil det kunne betale sig at købe kurerservicen igennem en speditør. Dette kan f.eks. gøres her på portalen, hvor speditørernes aftalte priser bliver vist på en let og sammenlignelig oversigt, og hvor du kan bestille transporten online.

Har du behov for hurtig transittid, er det en god ide at få priser på både hurtige og langsommere transportservices. Grunden er, at der for nogle ruter og pakkestørrelser kun er en lille forskel i prisen, hvorimod for andre kan det være en faktor 3-4. Her på portalen får du overblik med både hurtige og langsommere services, så du let kan sammenligne priser og transittider.

Køber du direkte fra transportfirmaet, skal du undersøge, hvad der er med i servicen og prisen. For eksempel er fragtbrevet ofte ikke med i servicen, hvilket betyder, at afsender selv står for at oprette fragtbrevet i kurerfirmaets systemer. For at sammenligne priser, er det ligeledes vigtigt at kende til eventuelle tillæg, såsom olietillæg eller fakturatillæg, for at kende den totale pris.

Her på portalen er der altid fragtbrev med i prisen, og alle tillæg er inkluderet i den pris, du får oplyst. Tilbyder speditøren ikke at lave fragtbrevet bliver det oprettet og tilsendt af Transporteca uden beregning. Hvis du skal sende pakker til eller fra udlandet, så kan du se de aktuelle priser her.

5. Det praktiske efter du har bestilt pakketransport

Når du har bestilt transporten af din pakke, er der tre elementer, du skal være opmærksom på:

Fragtbrev / labels
Dokumenter
Afhentning

Fragtbrevet er normalt udformet som en label, eller mærkat, som skal sættes på pakkerne. Dette fragtbrev indeholder informationer om, hvem afsender og modtager er, samt hvilken transportservice, du har bestilt og normalt en reference, som kan bruges til tracking af pakkerne. Bestiller du her på portalen, modtager afsender automatisk en e-mail med et link til dine fragtbreve, som skal printes og klæbes på pakkerne.

Når du sender pakker til udlandet, udenfor EU, så skal de fortoldes. Til dette skal transportfirmaet bruge en faktura, der dokumenterer godsets værdi, samt en pakkeliste, der beskriver, hvad pakkerne indeholder.

Toldberegner

Selve afhentningen kan du enten bestille, når du køber transporten, eller når pakkerne er klar til afhentning. Du kan således godt modtage dine fragtbreve (labels) og vente med at bestille afhentningen til senest dagen før, pakkerne skal af sted. Normalt har fragtbrevet instruks til, hvordan du skal bestille afhentning. Du skal typisk ringe til kurerfirmaets lokale kontor med referencen fra fragtbrevet og bede om afhentning. Normalt kan dette arrangeres til den efterfølgende dag, hvis du kontakter dem inden middag.