Hvad er rigtigt for dig?

FOB eller EXW?

I denne artikel bliver du introduceret til de to mest benyttede handelsbetingelser inden for import, FOB og EXW, som begge er gode at have kendskab til, hvis du skal importere fra udlandet.

Free on Board

FOB står for ‘Free On Board’ og er en havn-til-dør forsendelse. Når du køber transport på FOB betingelser, står din leverandør for de lokale omkostninger i afsenderens land, dvs. levering til havnen, lageromkostninger og fortoldning. Dette betyder, at du selv skal finde en speditør, der kan overtage transporten af din ordre, når godset er kommet ombord på skibet (eller flyet) og skal til at bevæge sig mod Danmark.

Så snart dine varer er ombord, overdrages ansvaret for transporten altså fra din leverandør til den, af dig, valgte speditør.

Ex Works

EXW er forkortelsen for ‘Ex Works’ og betegner en dør-til-dør forsendelse. Køber du EXW har du således ansvaret for hele transporten, og det er derfor op til dig at arrangere transport fra din leverandørs adresse til din egen adresse i Danmark.

Begge betegnelser bliver udelukkende brugt i forbindelse med import og har flere lighedspunkter. Dog er forskellen på de to handelsbetingelser tydelig: Ved brug af EXW står du for alle omkostninger forbundet med din transport til Danmark, hvorimod du, med en FOB aftale, kun står for omkostningerne efter dit gods er kommet ombord på et skib (eller fly), eftersom din leverandør står for de lokale omkostninger i det pågældende land.

fob eller exw

Du kan læse mere om ‘incoterms’ her.

Eksempel på FOB

Din leverandør befinder sig i Lonavala, Indien, som ligger ca. 80 km sydøst fra Mumbai. Leverandøren tilbyder at stå for omkostningerne i Indien og I aftaler, at du køber dine varer ‘FOB Lonavala’. I praksis betyder dette, at din leverandør er ansvarlig for din forsendelse fra hans adresse i Lonavala til havnen i Mumbai – og de dertilhørende omkostninger. Efter dine varer er kommet ombord på skibet i Mumbai, så er det dig (eller rettere, din speditør), der overtager både ansvaret og omkostningerne for din forsendelse resten af vejen hjem til din adresse i Danmark.

Eksempel på EXW

Din leverandør har fortsat base i Lonavala, men ønsker ikke at stå for de lokale omkostninger forbundet med transporten. Du aftaler derfor med din leverandør, at du køber dine produkter ‘EXW Lonavala’, hvilket betyder, at du er ansvarlig for alle omkostningerne forbundet med transporten fra Indien til Danmark.

Det er således den speditør, du har valgt, som står for transporten, helt fra leverandørens adresse i Lonavala til din adresse i Danmark.

Hvis leverandøren tilbyder at klare transporten

Det kan hænde, at din leverandør tilbyder at transportere din ordre ved brug af en dør-til-havn forsendelse. Fragt på disse vilkår skal du være meget opmærksom på, eftersom det kan resultere i uventede ekstra omkostninger, når du skal have dit gods udleveret i en havn i Danmark. Men hvorfor risikerer du at blive udsat for ekstra omkostninger, når du allerede har betalt for transporten? Det kan du læse mere om her.

Såfremt din leverandør tilbyder dig en dør-til-havn forsendelse, så er det altså bedre at tage styringen med forsendelsen selv, og bestille transporten af dit gods på enten FOB eller EXW vilkår, idet begge disse handelsbetingelser sikrer dig en fast pris, transport helt til din adresse i Danmark samt ingen ærgerlige ekstra udgifter.

Guia de expedidoras

På denne måde har du også mulighed for at opnå større kontrol med forsendelsen, da det er dig der bestemmer, hvor forsendelsen skal hentes, hvem der skal hente den og hvornår det skal ske. Dette er bestemt at foretrække – især hvis det er første gang du skal importere fra udlandet, eller du lige har skiftet leverandør.

Skulle din leverandør tilbyde at stå for transporten, skal du sikre dig, at de tilbyder en transportform, som indebærer, at dit gods bliver fragtet hele vejen til din dør i Danmark og ikke blot til en havn. Dermed sikrer du dig, at du ikke havner i ovennævnte fragtfælde.

Hvad er det rigtige valg for mig?

Når du er i dialog med din leverandør omkring et eventuelt køb af et produkt, så spørg om du kan købe det på FOB vilkår. Der er som oftest penge at spare ved at vælge transport på FOB vilkår, idet din leverandør som regel kan få varerne leveret til havnen samt fortoldet til en lavere pris end du kan gennem din speditør. De samlede omkostninger for hele transporten vil således være lavere ved en FOB forsendelse end ved en EXW forsendelse, for både dig og din leverandør. Som udgangspunkt er en forsendelse på FOB vilkår derfor altid at foretrække for dig som modtager.

Har din leverandør ikke mulighed for at håndtere de lokale omkostninger omhandlende din transport, så kan en transport på EXW vilkår være den eneste tilbageværende mulighed. Produkter købt på EXW vilkår vil ofte være en anelse billigere end et FOB produkt, da leverandøren som udgangspunkt medregner prisen for transport til havnen, lageromkostninger og fortoldning i en FOB handel. Således får du oftest et billigere produkt hos din leverandør, hvis du køber EXW, men dine transportomkostninger vil stige, eftersom du selv sidder med ansvaret for at få godset transporteret hele vejen hjem, fra leverandørens adresse til din egen.

Det er derfor altid en god ide at undersøge mulighederne for transporten af dit gods, før du forpligter dig til det ene eller andet handelsvilkår. Og husk, få altid aftalen omkring handelsbetingelserne afklaret, så snart I starter forhandlingerne, og få dem på skrift, så der aldrig er tvivl om, hvad I har aftalt.

Transporteca tilbyder FOB og EXW på både sø- og luftfragtsforsendelser fra et væld af destinationer i hele verden. Hvis du er i tvivl om, hvad der er bedst for dig, så er du altid velkommen til at kontakte os, så skal vi nok hjælpe dig!