Win-Win Til At Spare Penge

Ex-works uden afhenting

Hvis du kan blive enig med din leverandør om at handle ‘Ex-works uden afhentning’, således at han står for indlevering til pakhuset fra sin fabrik, så kan du reducere de samlede transportomkostninger, hvilket gør dit køb overordnet billigere og din leverandør mere konkurrencedygtig.

Kort sagt, så er en Ex-works uden afhentning en Ex-works forsendelse hvor leverandøren leverer godset til pakhuset, i stedet for at køber henter det ved fabriken. Det betyder, i stedet for køber betaler for alle 7 skridt i den international transportprocess, så betaler leverandøren det første skridt, og køber betaler de resterende 6.

Ex-works uden afhentning er en Ex-works variation

98% af alle import forsendelser, som er bestilt på Transporteca er enten FOB eller EXW (Ex-works). De sidste 2% er en variation af EXW, som vi internt i Transporteca har døbt “EXW uden afhentning”. Denne variation har ikke et officielt INCO-term (læs mere om INCO-terms her), så det har derfor forskellige navne alt efter hvem du spørger. Du vil måske støde på udtryk som “Ex-works fra havnen” eller ” Ex-works fra pakhuset”. De dækker alle over det samme.

Det er dog et faktum, at mange ville kunne spare penge ved at bruge netop denne variation af Ex-works.

De 7 skridt i den internationale shipping proces

Konceptet bag Ex-works uden afhentning er simpelt, men kender man ikke terminologien, kan det være en god idé, at se nærmere på vores guide om de 7 skridt i transportprocessen her.

ex-works uden afhentning

De 7 skridt er:

1. Transport fra leverandør til havnen, terminalen eller lufthavnen
2. Udførsel eller eksport toldbehandling
3. Håndtering i afskibningslandet
4. Selve fragten – f.eks. via vej, tog, sø, luft eller en kombination
5. Håndtering i modtagerlandet
6. Toldbehandling
7. Transport til den endelige leveringsadresse

Når du importerer på FOB-betingelser, betaler du skridt 4-7. Afskiber betaler skridt 1-3. Når du importerer på Ex-works betingelser, betaler du skridt 1-7. Afskiber betaler ikke noget.

Når du importerer på Ex-works uden afhentning-betingelser, betaler du skridt 2-7. Afskiber betaler skridt 1.

Hvorfor er dette en “win-win”?

Befinder din leverandør sig f.eks. i Kina, så vil han med stor sandsynlighed kunne arrangere denne første del af transporten billigere end en speditør du udpeger i Danmark. Årsagen er, at din leverandør ofte har mere gods som skal eksporteres fra samme havn eller lufthavn, og derfor kan bestille en lastbil til at køre med flere forsendelser på én gang. Det er derimod ikke sikkert at din speditør har andet gods, som skal hentes i samme område til samme skib eller fly, og derfor kan det være svært at fylde lastbilen, som henter dit gods. Alt andet lige vil transportomkostningen for skridt 1 i transportprocessen derfor normalt være billigere, når den arrangeres af din leverandør, end af din speditør.

Derudover, hvis du, som køber af godset, skal arrangere den samme transport, skal du betale din speditør for dette, som så skal bestille denne del af transporten gennem sin oversøiske agent, i dette tilfælde i Kina, som skal ud og hyre en vognmand til at stå for transporten. Så det betyder 3 ekstra lag af koordinering, hvilket betyder 3 ekstra lag af omkostninger i stedet for blot 1 når afskiber står for det.

Selvom din speditør skulle kunne arrangere en fyldt lastbil, kræver det en længere rute, og dermed øget omkostning, for at hente dit gods. Dette er fordi levernandører de fleste steder er spredt ud over hele den by vognmanden opererer i, hvorimod en lastbil arrangeret af leverandøren kan køre direkte fra fabrikken til pakhuset eller lufthavnen.

Hvem betaler afskiber for at arrangere dette?

Det gør du.

Afskiberen vil normalt opkræve dig et gebyr for at arrangere dette, fordi han skal betale hans egen chauffør for at gøre det, eller han skal hyre en lokal vognmand til at gøre det.

Ex-works uden afhentning

Gebyret vil dog i de fleste tilfælde være langt mindre end det, du skulle betale din speditør for at gøre det selv samme. Kort sagt, så kan det være du skal betale din leverandør USD 100 mere, men til gengæld sparer du USD 200 på regningen fra din speditør.

Hvordan bestiller du en Ex-works uden afhentning?

Som det første skal du spørge din leverandør, om han kan arrangere levering til pakhuset. Hvis han kan det, så spørg din speditør om en pris på Ex-works uden afhentning.

På Transportecas portal, viser vi som udgangspunkt priserne på FOB handelsbetingelser, når du søger importpriser. På siden med søgeresultater, har du mulighed for at ændre handelsbetingelserne til EXW, eller Ex-Works uden afhentning. Funktionen ExWorks uden afhentning finder du under ‘avancerede løsninger’, da vi har erfaring med, at det kræver en vis forståelse for løsningen.

Hvis du har spørgsmål til Ex-Works uden afhentning, eller hvordan du finder priserne på portalen, er du meget velkommen til at kontakte os via vores chat eller email.