Det kan virke som et stort og uoverskueligt projekt at skulle i gang med at importere vin fra Europa – men frygt ej. Med kendskab til kravene, kan det nemt blive til virkelighed, og med så mange gode vine – specielt fra de Sydeuropæiske lande – er processen for vinimport værd at sætte sig ind i. Slip for det ekstra led i købsprocessen, køb direkte fra vinbonden, og få dine vine leveret direkte til døren med Transporteca.
Her starter du din vinimport
Det aller første du skal have styr på, når du vil påbegynde din vinimport fra Europa er at anskaffe dig et CVR-nummer og registrere dig som importør – begge dele klares nemt og hurtigt via virk.dk.
Herefter skal du på SKATs hjemmeside momsregistrere dig, samt tilmelde din virksomhed punkt- og emballageafgifter. Dette gælder kun virksomheder med en årsomsætning på DKK 50.000 eller derover, og for emballageafgiften gælder en bagatelgrænse på DKK 5.000 på årsbasis. Linket til registrering af punktafgifter kan du finde her.
Slutteligt skal du sørge for at registrere sin virksomhed hos Fødevarestyrelsen, da alle fødevarevirksomheder skal have autorisation herfra. Find blanketten til registrering her.
Blanketten skal ikke bruges, hvis din virksomhed ligger under bagatelgrænsen eller hvis du importerer til privat brug. Du kan blive meget klogere på dette ved at læse følgende guide: “Skal min virksomhed registreres hos Fødevarestyrelsen?”
Kontakt til din kommende vinleverandør
Næste skridt i processen er at finde og skabe kontakten til de potentielle vinproducenter, du gerne vil handle med. En god start kan være at tage turen sydpå og banke på hos de mange forskellige vingårde, som du finder interessante.
Vinbønder, som ikke allerede er repræsenteret i Danmark vil med stor sandsynlighed tage glædeligt i mod dig, mens der naturligvis også findes mange vinbønder, som allerede er repræsenteret i Danmark gennem mange forskellige mindre importører. Derfor, hvis du som importør er på udkig efter en eksklusiv aftale, vil det være nødvendigt at skulle op i nogle rigtig store mængder, før det vil være aktuelt for den enkelte vinbonde.
Kort om moms
Når du er momsregistreret i Danmark, skal du indberette dine EU-køb på din momsangivelse i TastSelv Erhverv. Læs mere om indberetning af moms her.
Når du importerer vin fra en momsregistreret virksomhed i et andet EU-land, skal den udenlandske virksomhed oplyses om dit momsnummer (DK + dit 8-cifrede SE-/CVR-nummer), og handelsfakturaen skal være uden moms. Det er dit ansvar at oplyse dit momsnummer til din leverandør eller til den speditør, som du bruger til at hente din vin hjem. Uden dette nummer, vil leverandøren tilføje den udenlandske moms til din faktura. Skulle du ende i denne situation, vil du stadig være nødsaget til at beregne og betale 25 % dansk moms af fakturabeløbet. Dog vil du herefter kunne kontakte din leverandør og bede ham tilbagebetale den fejlopkrævede moms.
Når du køber eller sælger varer inden for EU, skal du ikke betale told.
Afgifter på din vinimport
Uanset hvor i EU du importerer vin fra, kan du nyde fordel af, at reglerne for vinafgift(er) er de samme – de er nemlig harmoniseret i EU.
Både vin, som produceres her i Danmark, og vin, som importeres hertil tillægges en afgift. Denne vinafgift omfatter udover vin også vinbaserede alkoholsodavand, cider og frugtvin.
Afgiftssatserne for vin, frugtvin og vinbaserede alkoholsodavand er inddelt i tre klasser:
Afgiftsklasse 1: Ethanolindhold (alkohol) >1,2 – 6 % = DKK 5,34 pr. liter
Afgiftsklasse 2: Ethanolindhold (alkohol) >6 – 15 % = DKK 11,61 pr. liter
Afgiftsklasse 3: Ethanolindhold (alkohol) >15 – 22 % = DKK 15,55 pr. liter
For mousserende drikke med tryk på tre bar eller derover, opkræves der yderligere en tillægsafgift på 3,35 kr. pr. liter.
Fra og med 1. januar 2018 stiger satserne til henholdsvis DKK 5,63, DKK 12,25 og DKK 16,40 pr. liter i de tre ovenstående afgiftsklasser. Og for mousserende vine stiger afgiften til DKK 3,53 kr. pr. liter.
Eksempel på vinafgift
Det vil for eksempel sige, at hvis du importerer 100 flasker vin á 75 cl med et ethanolindhold på 13 %, så vil regnestykket se således ud:
100 x 0,75 liter x DKK 11,61 pr. liter = DKK 870,75, som skal betales til SKAT i vinafgift.
Læs mere om hvordan du beregner afgiften og hvordan du betaler den her.
Andre nyttige links til information om afgifter
Vin og afgiftsloven
Afgifter på øl, vin og spiritus
Punktafgifter
Afgiftstigning på usunde fødevarer
Punktafgifter: Hvem betaler og hvornår?
Den juridiske vejledning for vin
Priseksempler på transporten af din vinimport
Når du har fundet den vinbonde, du gerne vil handle med, så er næste skridt at finde en speditør til at hente dine nyindkøbte vine hjem. Herunder har vi samlet en række priseksempler, som gør sig gældende for palletransport inden for Europa. Priserne kan du selv finde nemt og hurtigt via vores hjemmeside – og desuden booke transporten direkte online i samme omgang – men her får du først en forsmag, så du kan danne dig et overblik over prisniveauet for erhvervsdrivende.
Alicante – Odense
1 halvpalle / 200 kg / 200 flasker
DKK 1.804
Grosseto – København
1 europalle / 650 kg / 600 flasker
DKK 1.914
Alsace – Aarhus
2 europaller / 1.200 kg / 1.200 flasker
DKK 3.602
Ud fra ovenstående priseksempler, bliver det tydeligt, at det prismæssigt er en fordel at hente en hel palle hjem frem for en halvpalle, da prisforskellen mellem de to kun er ganske lille. Dette skyldes at de tunge omkostninger ligger i indhentning, levering og håndtering af godset, som skal betales uanset om du tager en halv palle eller fx. 3 paller hjem. Derfor vil den første palle altid være den dyreste, hvorefter flere paller kan tilføjes til ca. den halve pris.
For vejtransport gælder det i øvrigt, at det er volumen, som bestemmer prisen – såfremt vægten ikke overstiger begrænsningen på ca. 750 kg (denne kan svinge lidt fra speditør til speditør). Men det vil altså sige, at hvis du skal importere 1 europalle, så er prisen den samme uanset om den vejer 100 eller 600 kg.
Import af vin til privat brug
Flere og flere privatpersoner eksperimenterer med at importere vin fra de sydeuropæiske lande – og med god grund, da der både kan være penge at spare samt et langt større udvalg end hvad den lokale brugs kan tilbyde.
Når man importerer til privat brug skelner man i første omgang mellem to ‘kategorier’, som afgør om du er afgiftsfritaget eller ej:
1: Privatpersoner, som selv medbringer varer fra udlandet til Danmark
2: Privatpersoner, som bestiller varer i udlandet, hvor en tredjemand står for transporten
For førstnævnte kategori gælder det, at punktafgiftspligtige varer, herunder vin, kan medbringes afgiftsfrit – dog kun under forudsætninger af:
at du selv medbringer(transporterer) vinen til Danmark – f.eks. i bagagerummet af din bil
at vinen udelukkende er til privat brug, eller
at vinen er beregnet til gaver
For kategori to, som omfatter personer, som ikke selv medbringer vinen, men bruger en tredjemand til at klare transporten, er det påkrævet, at der betales punktafgift. Denne beregnes på baggrund af forsendelsens størrelse og vinens alkoholprocent.
Det er dit eget ansvar som importør, at informere SKAT om dit køb i udlandet, hvorefter SKAT vil kvittere ved at tilsende dig et indbetalingskort på afgiftsbeløbet. Herunder kan du se processen for, hvordan du betaler dine afgifter:
- Log på skat.dk
- Vælg Kontakt øverst på siden
- Vælg Skriv til os
- Vælg Køb i udlandet (internethandel) og vælg derefter om det er Inden for EU eller Uden for EU
- Klik på Skriv besked
- I feltet skriver du, hvilke varer og hvor mange du har købt, eller vedhæfter fakturaen for købet under Vedhæft bilag
- Skriv dit telefonnummer
- Oplys eventuelt din mail i feltet Tilføj ekstra mail adresse, så får du besked der, når SKAT har behandlet din sag
- Klik på Send
- Når SKAT har behandlet din sag, får du besked om, hvornår og hvordan du skal betale ved at logge på, vælge Kontakt og derefter Se svar fra os. Har du oplyst din mail, får du også besked der.
Mængdebegrænsning ved import til privat brug
For vin og andre alkoholdige drikke er der fastsat nogle vejledende mængdebegrænsninger, som bruges i forbindelse med at vurdere, om der er tale om import af vin til privat brug eller af erhvervsmæssig karakter.
For begge ovenstående scenarier, gælder det, at mængdebegrænsningen for import til privat brug ligger på 90 liter svarende til 120 flasker á 75 cl, hvoraf max 60 liter må være mousserende vin.
I nogle tilfælde kan det være muligt at importere mere end de 90 liter, men det kræver at du kan påvise, at vinen udelukkende er til privat brug, hvilket kan være svært, når der er tale om en så stor mængde. Hvis toldmyndighederne har en formodning om at vinen er af erhvervsmæssig karakter, er de i deres fulde ret til at afvise din påstand, og din import vil i så fald være afgiftspligtig – også selv om du selv medbringer vinen hjem til Danmark.
Emballageafgiften på en flaske vin i Danmark er på nuværende tidspunkt på 0,80 kr. Men den skal som nævnt kun betales, hvis den overstiger bagatelgrænsen på DKK 5.000. Dette svarer til 6.250 flasker pr. år, hvorfor denne emballageafgift formentlig aldrig vil blive relevant for dig, der importerer til privat brug.
Transportprisen for privatpersoner er pålagt moms og garanteret levering med lift. Et eksempel på transportprisen fra Italien:
Toscana – København
1 europalle / 620 kg / 580 flasker
DKK 3.548 inkl. moms
For mere information om afgiftsfritagelse og vejledende mængdebegrænsninger på vinimport til privat brug, se her.
Den bedste transportform til din vinimport
Uanset hvor i Europa, du planlægger at importere vin fra, så er måden du henter det hjem på en væsentlig faktor at have in mente. Måske det virker logisk at sende vinen hjem i pakker, men denne metode anbefaler vi ikke. Dette skyldes at pakker oftest sendes med kurer: En dedikeret pakketransport, som ofte kan tilbyde hurtig og billig transport på mindre pakkeforsendelser. Det kan lyde som en attraktiv løsning, men med en kurer, vil dit gods blive omlastet mange gange undervejs, og kurererne er desuden alment kendt for en langt grovere håndtering af godset end de regulære vognmænd. Dette skyldes blandt andet at kurererne langt hen ad vejen håndterer godset ved håndkraft og via automatiske sorteringsbånd, hvorimod regulære vognmænd arbejder med palleteret gods, som håndteres med en palleløfter.
Palleteret gods er en langt mere stabil forsendelsesmetode, som sikrer en bedre kontrol og dermed også at der sker langt færre skader på godset under transit. Derfor, når der er tale om import at skrøbeligt gods som vin, vil det altid være mest fordelagtigt at gå uden om kurererne, og i stedet få sin vin pakket på en palle, så en regulær vognmand kan håndtere det. Dette er uden tvivl den mest sikre måde at transportere sine vine hjem på, hvorfor vi altid anbefaler, denne forsendelsestype – hvad end der er tale om en halvpalle eller flere helpaller.
Man kan typisk pakke ca. 200 flasker på en halvpalle, mens en fuld europalle kan tage ca. 600 flasker vin.
Sådan booker du din vinimport hos Transporteca
Uanset om du skal importere vin som virksomhed eller til privat brug, så er proceduren stort set den samme – og ganske ligetil. Du angiver blot typen og antallet af paller, du skal sende, og oplyser om du importerer som virksomhed eller privatperson. Når du har fundet den transportløsning, som passer dit behov, kan du booke direkte online, hvor vi beder dig oplyse detaljerne for afhentning- og levering, så vi straks efterfølgende kan sætte gang i hjemtransporten af din vin. Speditøren tager selv kontakt til din leverandør vedr. afhentning, og levering vil ske på den af dig angivne adresse.
God fornøjelse.