Kom sikkert fra start

Told og moms for private

Handler du til privat brug? Og har du ikke helt styr på reglerne for told og moms? Så læs med her, hvor vi gennemgår hvornår du skal betale told og moms på din import fra udlandet, samt hvordan eventuelle afgifter beregnes og afregnes med den danske stat. Vi afdækker de spørgsmål du måtte have til told og moms for private – hvad end du importerer fra EU eller uden for EU’s grænser. Vi starter med tolden.

Toldregler ved import fra EU

Told er en afgift, som staten pålægger varer og ydelser, f.eks. for at favorisere produktionen i Danmark og andre EU-lande. Takket være EU’s toldunion kan varer bevæge sig frit inden for EU’s medlemslande. Det betyder med andre ord, at du aldrig vil blive opkrævet told på varer, når du importerer varer fra lande i EU. Desuden er det værd at nævne at EU’s lande anvender det samme toldsystem og dermed også de samme importafgifter på importerede varer fra resten af verden. Told er derfor kun relevant for dig, som påtænker at importere varer fra lande uden for EU – også kaldet 3. lande.

Selvom du ikke skal betale told på din import fra EU, vil du altid skulle betale moms og i nogle tilfælde også punktafgift (afhængigt af varetypen). Dette følger vi op på i de følgende afsnit.

Toldregler ved import af varer fra 3. lande (lande uden for EU)

Modsat handel inden for EU, skal du som tommelfingerregel betale told (og dansk moms), når du importerer fra lande uden for EU. Det gælder eksempelvis ved import fra Kina eller Norge.

Dog er der en ‘bagatelgrænse’ på DKK 1.150, hvilket betyder, at du som privatperson er fritaget for at betale told, hvis den samlede omkostning for dine varer ikke overstiger DKK 1.150. Derimod, hvis prisen overstiger DKK 1.150, så vil du blive opkrævet eventuel told af speditøren (på vegne af SKAT), inden du får dit gods udleveret. I et sådan tilfælde udregnes tolden på følgende måde: Toldsats x godsværdi.

Nedenfor oplister vi to scenarier, som eksemplificerer hvornår dine varer er toldpligtige og hvornår din import er toldfritaget.

Scenarie 1: Du skal betale told
Du køber et par langrendsski hjem fra Norge til en værdi af DKK 2.950 + DKK 250 i fragtomkostninger. Da godsprisen på DKK 2.950 overstiger bagatelgrænsen på DKK 1.150, og fordi langrendsski har en toldsats på 3,7 procent, skal du betale told af både godsværdien og af dine fragtomkostninger.

Regnestykket ser således ud:

Told: (DKK 2.950 + DKK 250) x 3,7% = DKK 118

Udover tolden, skal du også betale 25% dansk moms af de samlede omkostninger. Mere om det under Moms-afsnittet.

Scenarie 2: Du skal ikke betale told
Du køber Skibriller for DKK 1.000 i én netbutik og en skijakke for DKK 850 fra en anden netbutik. Her er der tale om to individuelle forsendelser, som sendes hver for sig, og dermed går de hver især under bagatelgrænsen på DKK 1.150, hvorfor du ikke skal betale told på forsendelserne. Selvom du ikke skal betale told, skal du stadig betale moms, som i eksemplet ovenfor.

Hvor meget told skal jeg betale?

Den specifikke toldsats bestemmes på baggrund af hvilken type vare der er tale om samt hvor i verden varen er produceret.

På følgende hjemmeside kan du beregne hvor meget told, du skal betale for varer, du påtænker at købe. Husk dette kun er gældende, hvis du importerer fra lande uden for EU, da du er toldfritaget, når du handler med EU’s medlemslande. Bemærk at denne toldberegner er vejledende og kun indeholder de hyppigst importerede varer.

told og moms for private

For flere detaljerede toldsatser, kan du besøge toldtariffen TARIC. Bemærk at toldsatsen svinger meget alt efter den specifikke varetype. Toldsatserne kan variere fra nul til 22%. Dog med undtagelse af tobaksvarer, som kan have en toldsats helt op til 75%.

I de tilfælde hvor du skal betale told, moms og afgifter på din import, vil det som oftest være speditøren/transportøren, som opkræver betalingen hos dig. Hertil vil du typisk også blive opkrævet et mindre beløb for selve arbejdet som er foretaget i forbindelse med denne beregning. Dette gebyr kaldes i almindelig tale ‘importgebyr’ eller ‘fortoldningsbegyr’ og lyder normalt på DKK 160-250. Dette lægges oveni den samlede pris, du betaler for din import.

Kort om importgebyr (fortoldning)

Når speditøren laver en fortoldning, er det med andre ord en kontrol af landets ind- og udgående varer. Vedkommende foretager en beregning af moms og eventuelle afgifter (told og punktafgift), som efterfølgende opkræves hos dig. En fortoldningsproces er derfor en forudsætning for, at den vare du importerer kan udleveres og tages i brug.

Typisk vil det være speditøren/transportøren, som står for fortoldningsarbejdet, og når du booker din transport hos Transporteca, er fortoldning altid en del af prisen. Dog skal du huske, at fortoldning er udtryk for selve ‘papirarbejdet’, som laves forud for en evt. toldopkrævning, og ikke et udtryk for, at speditøren betaler din told. Vedkommende angiver blot godsets værdi til SKAT på dine vegne – tolden skal du altid selv betale.

OBS! Selvom mange typer varer har en toldsats på 0%, hvilket betyder at der ikke skal betales told, skal der altid laves en fortoldning på varen, inden den kan udleveres.

Udover at betale told, skal du i nogle tilfælde også betale særlige afgifter på dit gods. Læs mere nedenfor, hvor vi gennemgår reglerne for punktafgifter

punktafgifter

Punktafgifter

Punktafgifter er særlige afgifter, som SKAT pålægger visse varer for at regulere importen. Dette gælder varer, der har konsekvenser for sundhed, miljø og offentlig sikkerhed, som f.eks. kaffe, slik og alkohol.

Uanset om du handler med EU eller importerer varer fra lande uden for EU, kan der på nogle varer være pålagt punktafgifter. Forskellen ligger i hvem der står for at betale afgifterne:

  • Køber du punktafgiftspligtige varer på nettet fra lande i EU og arrangerer transporten selv, så er det dit ansvar at angive og betale afgiften til SKAT.
  • Køber du afgiftspligtige varer fra lande uden for EU, så har speditøren/transportøren ansvaret for at beregne og opkræve afgifterne.

Herunder finder du eksempler på varer, som er pålagt punktafgifter:

  • Alkoholholdige drikkevarer, fx spiritus, vin og øl
  • Batterier (lukkede NiCd-batterier)
  • Bæreposer med hank af plast eller papir
  • Chokolade, kakao, lakrids, lakridskonfekt, bolsjer
  • Cigaretpapir, skrå og snus
  • El-pærer, lysstofrør og neonrør
  • Engangsservice (tallerkner, bestik, kopper)
  • Kaffe og te, herunder pulverkaffe
  • Kul og energikoks
  • Mandler, hasselnødder, jordnødder og lignende
  • Mineralolieprodukter, fx benzin, dieselolie og fyringsolie
  • Tobaksvarer, fx cigaretter, cigarer og røgtobak
  • Vækstfremmere og antibiotika

Herunder får du et par eksempler på afgiftssatser på typiske grænsehandelsvarer:

Øl, pilsner 4,6% alkohol
Ca. DKK 1 pr. 33 cl. flaske/dåse

Vin, almindelig bordvin
Ca. DKK 8 pr. 75 cl. Flaske

Spiritus, 37% alkohol
Ca. DKK 55 pr. 100 cl. Flaske

Alkoholsodavand, 5% alkohol
Ca. DKK 4 pr. 33 cl. flaske/dåse

Chokolade, slik
Ca. DKK 25 pr. kg

Bemærk at disse afgifter kun er gældende når du importerer ved hjælp af et transportfirma eller lignende tredjepart. Såfremt du selv transporterer varerne over grænsen, og så længe du indfører til eget forbrug, er du ikke forpligtet til at betale punktafgift. Dog er der grænser for, hvor meget tobak og alkohol, du må tage med over grænsen. Se reglerne her.

Inden du sætter din import i gang, kan du i SKATs juridiske vejledning tjekke hvilke varer du skal betale punktafgifter af og samtidig tjekke, hvor stor den pågældende afgift er.

Du kan ligeledes anvende denne side til at beregne afgiften på din kommende import.

Skulle du have problemer med at finde hoved og hale i reglerne om punktafgifter, kan du med fordel henvende dig til Skattestyrelsen på telefon 7222 1818.

betale told om moms

Sådan betaler du dine punktafgifter ved import fra EU

Ved internethandel i EU, hvor fragten er en del af prisen, vil transportøren i nogle tilfælde lægge ud for en eventuel afgift, på dine vegne. Inden levering finder sted, vil transportøren opkræve betaling for udlægget. Hvordan processen er i dit tilfælde, skal du selv tjekke med den respektive transportør.

Alternativt, hvis du selv skal arrangere transporten, vil det ligeledes være dit eget ansvar at angive og betale en eventuel afgift af varerne direkte til SKAT. Såfremt de varer, du vil importere, er afgiftspligtige, skal du – inden du sætter transporten igang – logge på TastSelv og følge SKATs vejledning. Her oplyser du SKAT om hvilke varer, du påtænker at importere, hvorefter SKAT kommer retur med afgiftsbeløbet, indbetalingsinstrukser samt dit midlertidige punktafgiftsnummer for den specikke forsendelse. Dette nummer skal du oplyse til din leverandør, og nummeret skal ‘følge’ godset under transporten, så dine varer ikke bliver fanget i tolden.

Der finder to måder hvorpå punktafgiftsnummeret kan følge godset, hvoraf den mest anvendte foregår via EMCS (Excise Movement and Control System):

  1. Du sender dit midlertidige punktafgiftsnummer til sælger, som via EMCS opretter et elektronisk ledsagedokument. Punktafgiftsnummeret er et krav for at godset kan sendes afsted, da det fungerer som dokumentation for, at du har betalt afgift i modtagerlandet. Har du ikke betalt din afgift, må sælger (i princippet) ikke sende varen afsted, da det ikke er tilladt at eksportere ubeskattede varer.
  2. Den anden metode er kun relevant ved køb hos meget små virksomheder, eksempelvis små vinbønder, da de endnu ikke har pligt til at benytte EMCS-systemet. I det tilfælde, hvor din sælger ikke anvender EMCS til punktafgiftspligtige forsendelser, skal du via SKAT hente blanketten ’Forenklet ledsagedokument’, som består af tre dele: En til sælger, en til fragtmand og en til køber (dig). Her angives punktafgiftsnummeret, og det er dit ansvar at både sælger og transportør får hver sin respektive del. Typisk vil transportøren medbringe dokumentet til sælger og have sit eget med i lastbilen som bevis for, at der er betalt afgifter på forsendelsen.

I langt de fleste tilfælde skal du selv have fat i SKAT for at angive og afregne dine afgifter. Hertil aftaler du selv med sælger om det er nødvendigt med det Forenklede ledsagedokument, eller om du kan nøjes med at oplyse dit punktafgiftsnummer til sælger, som via EMCS opretter ledsagedokumentet elektronisk.

Se kopi af SKATs vejledning til betaling af punktafgift herunder:

  1. Log på
  2. Vælg Kontakt øverst på siden
  3. Vælg Skriv til os
  4. Vælg Køb i udlandet (internethandel) og vælg derefter om det er Inden for EU eller Uden for EU
  5. Klik på Skriv besked
  6. I feltet skriver du, hvilke varer og hvor mange du har købt, eller vedhæfter fakturaen for købet under Vedhæft bilag
  7. Skriv dit telefonnummer og vælg eventuelt derefter, hvornår det bedst passer dig, at vi ringer
  8. Oplys eventuelt din mail i feltet Tilføj ekstra mail adresse, så får du besked der, når vi har behandlet din sag
  9. Klik på Send
  10. Når vi har behandlet din sag, får du besked om, hvornår og hvordan du skal betale ved at logge på, vælge Kontakt og derefter Se svar fra os. Har du oplyst din mail, får du også besked der.

Punktafgifter på varer fra lande uden for EU

Køber du varer fra lande uden for EU, vil det være speditøren/transportøren, der beregner og opkræver eventuel punktafgift på varen.

Du kan finde yderligere information om angivelse og betaling på de enkelte afgiftsområder her.

Regler for moms ved import fra EU

Når du som privat importerer varer fra lande i EU, skal du betale udenlandsk moms af varen og dansk moms af fragten.

Moms på varen er lig med momssatsen i det land sælger befinder sig x varens værdi, og moms på varen vil typisk allerede være tillagt varens salgspris, og opkræves derfor også direkte af sælger.

Moms på fragten findes ved at gange momssatsen i det land køber befinder sig med fragtomkostninger. Moms på fragten opkræves direkte af speditøren, inden godset kan udleveres. Momssatsen i Danmark er 25%.

Momssatsen varierer fra land til land, f.eks. er den 20% i Frankrig og 22% i Italien. For samtlige EU-landes momssatser, se her.

Eksempel
Hvis du køber en pizzaovn til DKK 3.000 (ex moms) fra Italien til en fragtpris på DKK 1.800, så vil momsberegningen se således ud:

Moms på varen: 22% (italiensk momsats) x 3.000 = DKK 660 (opkræves af sælger)
Moms på fragten: 25% (dansk momssats) x 1.800 = DKK 450 (opkræves af speditøren/transportøren)
Moms i alt: DKK 1.110.

OBS! Køber du f.eks. en vare via en hjemmeside, så er det vigtigt, at du er opmærksom på, at den varer du køber reelt bliver sendt til dig fra et EU-land, og ikke fra et land uden for EU, selvom sælgerens virksomhed måske er etableret i EU. Hvis varen bliver sendt fra et 3. land, så er det reglerne for varer købt uden for EU, der gælder. Derfor, hvis du er i tvivl, så kontakt sælger og forhør dig.

moms ved import fra 3. lande

Regler for moms ved import fra 3. lande (uden for EU)

Du skal også betale moms, når du importerer varer fra lande uden for EU. Dog er du fritaget, såfremt din vare koster under DKK 80 (før fragt). Når prisen på din vare overstiger DKK 80, er du forpligtet til at betale moms, som beregnes på baggrund af varens pris, fragten og eventuelle afgifter (told og punktafgift).

OBS! Du skal altid betale moms af spiritus, vin, øl, tobaksvarer (fx cigaretter), parfume og eau de toilette, uanset hvor meget du køber for.

Speditøren/transportøren opkræver momsen hos dig på vegne af SKAT, og skal betales inden du kan få dine varer leveret.

Eksempel
Du køber tre par lædersko hjem fra USA til en værdi af DKK 3.000 + DKK 250 i fragtomkostninger. Skoene har en toldsats på 8%

En momsberegning vil se ud på følgende måde:

Beregning af momsbetaling for godsværdi over DKK 80: Momssats x (godsværdi + fragt + evt. told)

Told: 8% x 3.000 = DKK 240
Moms: 25% x (3.000 + 250 + 240) = DKK 872,50